Ondernemen met personeel
Wist u dat de gezondheid van uw werknemers veel invloed heeft op de financiële gezondheid van uw bedrijf? Een laag ziekteverzuim bevordert uw Continuïteit, winstgevendheid en productiviteit. Het zorgt er ook voor dat uw bezetting is afgestemd op uw bedrijf en uw medewerkers optimaal kunnen presteren. Het tegenovergestelde geldt uiteraard voor een hoog ziekteverzuim.
Er zijn diverse redenen te bedenken die het belang van goed advies over personeelsvoorzieningen onderstrepen. Een collectieve pensioenregeling voor uw personeel kan hogere betrokkenheid tot gevolg hebben, maar dan wilt u de kosten wel beheersbaar houden. Bedrijfsongevallen en beroepsziektes vormen voor veel bedrijven een aanzienlijk risico. Als werkgever rust de aansprakelijkheid op u. Voor sommige CAO’s is een ongevallenverzekering voor personeel zelfs verplicht.
Wij adviseren u graag over voorzieningen voor uw werknemers. Daarbij verliezen wij uw belangen niet uit het oog.
- Meer informatie: verzuim
- Meer informatie: (collectief) pensioen
- Meer informatie: werkgeversaansprakelijkheid
Verzuim
Veel werkgevers realiseren zich nauwelijks dat zij 12 jaar verantwoordelijk zijn voor langdurig zieke of arbeidsongeschikte werknemers en lopen zonder dat zij het weten een gigantisch financieel risico.

Als werkgever wilt u uw arbeidscapaciteit maximaal benutten. Toch krijgt vrijwel iedere organisatie te maken met medewerkers die ziek worden. Zowel vanuit menselijk oogpunt als vanuit kostenbeheersing is het van belang om verzuim te voorkomen en (als een medewerker toch uit valt) te zorgen voor een snelle en goede re-integratie. Niet alleen kunt u hiermee veel kosten besparen, de Wet Verbetering Poortwachter verplicht u hier zelfs toe.
Kosten van verzuim
Een zieke werknemer kost gemiddeld € 250,- per dag. Dat bedrag bestaat uit kosten voor verzuimbegeleiding, re-integratie,vervanging en eventueel omzetverlies. Dit bedrag kan nog worden verhoogd met eventuele sancties als u als werkgever onvoldoende re-integratie inspanningen heeft verricht. Onder bepaalde omstandigheden kan uw bedrijf zelfs geconfronteerd worden met een verhoogde WIA premie.
Wat kunnen wij voor u betekenen?
Op basis van een uitgebreide inventarisatie beoordelen we samen met u welke (verzekerings)oplossingen en dienstverlening het beste aansluiten bij de wensen, behoeften en financiële mogelijkheden van uw bedrijf. U krijgt antwoord op vragen zoals:
- Welke verplichtingen heb ik vanuit de Wet Verbetering Poortwachter?
- Worden we eigen risico drager en welke verzekeraar nemen we dan?
- Wat betekent het huidige verzuimpercentage nu werkelijk voor mijn organisatie?
- Hoe kan ik snel en effectief kosten besparen op verzuim?
- Wat doet de arbodienst en wat moeten we zelf doen?
- Hoe zit het met sancties van het UWV?
- Hoe kan de casemanager zijn rol adequaat vervullen?
Collectief pensioen
Een collectieve pensioenregeling voor uw personeel kan hogere betrokkenheid tot gevolg hebben, maar dan wilt u de kosten wel beheersbaar houden.

Niet iedere werkgever is verplicht (verplichting komt vaak voort uit een CAO) om een pensioen aan te bieden. Veel werknemers vinden pensioen echter een belangrijke arbeidsvoorwaarde, waardoor het toch interessant kan zijn om zonder verplichting een pensioenregeling aan te bieden. Uit onderzoek blijkt dat drie van de vier Nederlandse werknemers met een pensioenregeling het waarderen dat hun werkgever automatisch een pensioenregeling aanbiedt. Zij vinden het fijn dat ze verplicht pensioen opbouwen bij hun baas en dat niet zelf hoeven te regelen.
Goed advies noodzakelijk
Het is verstandig en naar onze mening zelfs noodzakelijk om u goed te laten adviseren over uw pensioenregeling. Dit geldt voor zowel het opstarten als het onderhoud van de regeling. De afspraken in de pensioenregeling zijn bindend en kunnen niet eenvoudig gewijzigd worden wanneer de regeling eenmaal is getroffen. Ook voor de communicatie met uw werknemers gelden regels. Wij helpen u hier graag bij.
Wat kunnen wij voor u betekenen?
Op basis van een uitgebreide inventarisatie beoordelen we samen met u welke (verzekerings)oplossingen en dienstverlening het beste aansluiten bij de wensen, behoeften en financiële mogelijkheden van uw bedrijf. U krijgt antwoord op vragen zoals:
- Hoe start ik een collectieve pensioenregeling op en bij wie?
- Hoe houd ik mijn werknemers op de hoogte van allerlei wijzigingen?
- Vormt een collectieve pensioenregeling een waardevolle arbeidsvoorwaarde voor onze werknemers?
- Mijn collectieve pensioencontract loopt af. Kan ik nu overstappen naar een andere aanbieder?
- Is mijn pensioenregeling wel marktconform?
Uw onafhankelijke pensioenadviseur
Niet iedere adviseur mag u adviseren over pensioen. De Wet Financieel Toezicht stelt hier strenge eisen aan, zodat u verzekerd bent van een adviseur die u deskundig begeleidt in dit adviesgevoelige traject. In Nederland zijn er bij benadering slechts 1.000 kantoren waar u terecht kunt. Wij zijn er trots op dat wij er daar 1 van zijn.
Werkgeversaansprakelijkheid
Door jurisprudentie draaien werkgevers in het kader van ‘goed werkgeverschap’ steeds vaker op voor schade als gevolg van een ongeval waarbij een medewerker betrokken is.

Regelmatig worden wij geconfronteerd met schades die voortkomen uit werkgeversaansprakelijkheid. Bent u werkgever? Dan bestaat de kans dat u met deze vorm van aansprakelijkheid geconfronteerd wordt. Vaak gaat dit gepaard met onbegrip. U bent als werkgever namelijk aansprakelijk voor schades waarvan u waarschijnlijk niet had vermoed dat deze u aangerekend kunnen worden.
Inmiddels is er veel jurisprudentie ontstaan over werkgeversaansprakelijkheid en goed werkgeverschap. Met vergaande consequenties. Want als een medewerker schade oploopt in verband met zijn werk, zal de werkgever daar vaak voor moeten opdraaien, tenzij hij zich goed heeft verzekerd.
Zakelijke berichten

Werkgevers moeten voorgenomen wijzigingen voorleggen aan de OR.
...
Er bestaat veel onduidelijkheid over de dekking van
...
Nieuwsflitsen
24 april 2018
13 februari 2018
6 november 2017
Interessante informatie
- Verzekeren voor zelfstandigen
- Pensioen regelen voor werknemers (AFM)
- Alle informatie van de overheid
- Preventie
- Arbo